Arabisk bulgursallad med lammfärsbullar
4 personer
Ingredienser:
3 dl bulgurvete
5 dl vatten, lättsaltat
1 st stjärnanis
10 st aprikoser, torkade
2 st morötter
0,5 st gurka
1 st paprika, gul
0,5 dl bladpersilja, hackad
2 msk hallonvinäger
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk olivolja
Lammfärsbullar:
500 g lammfärs
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
0,5 msk rosmarin, torkad
0,5 msk mejram
0,5 msk timjan
0,5 dl ströbröd
2 st ägg
1 dl mjölk, gärna lätt
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk olivolja, till stekning
Tillagning:
1. Koka bulgurgrynen i lättsaltat vatten och stjärnanis 5 min. Dra grytan åt sidan och låt den stå 10 min.
2. Skär aprikoserna i små tärningar. Skölj, skala och skär
morötter, gurka och paprika lika smått. Skölj och finhacka
persiljan. Blanda hacket med bulgurgrynen och tillsätt vinäger, salt, peppar och olja.
3. Blanda lammfärsen med finhackad rödlök, pressad vitlök, hackad rosmarin, mejram, timjan, ströbröd, ägg, mjölk, salt och peppar och arbeta färsen väl.
4. Forma små bullar med sked och stek dem 4–5 min i olja i het panna. Lägg upp bulgursalladen med lammfärsbullarna och persiljeblad.